კოქტეილი, (ინგლ. cocktail, სიტყვასიტყვით მამლის ბოლო), სხვადასხვა სპირტიანი ნაყენის, ღვინის, არყის, კონიაკის, რომის, ჯინის, ხილის, ნაღების, კვერცხის, თაფლის, ნაყინის, საკვები ყინულისა და სხვათა შერევით მიღბული სასმელი. კოქტეილს ამზადებენ ორი სახისას - მაგარსა და სადესერტოს. ამზადებენ ლითონის სპეციალურ ჭურჭელში (შეიკერში), ზოგჯერ კი - უშუალოს ჭიქაში.
კოქტეილის სპეციალისტები ამტკიცებენ, რომ ეს მცირეალკოჰოლიანი სასმელია, რომელიც სამ ან მეტ ინგრედიენტს შეიცავს. თუ შერეული ინგრედიენტი მხოლოდ ორია, მაშინ ეს სასმელი მხოლოდ შერეულია, მაგრამ კოქტეილად არ ითვლება. ისტორია
პირველად კოქტეილი ნიუ-იორკში, 1806 წლის მაისის ცნობარში "Balance and Columbian Repository" ახსენეს, სადაც სასმელს შემდეგი განმარტება ჰქონდა: "მასტიმულირებელი ლიქიორი, რომელიც ნებისმიერი სპირტიანი სასმელისაგან შედგება. აგრეთვე მას ემატება შა
... კითხვის გაგრძელება »
2 სმ-ის სიგანის ფორთოხლის ნაჭერი (კანიც და გულიც);
მომზადების წესი:
ჩაასხით სითხე კოქტეილის ჭურჭელში და დააყარეთ სავსე პეშვი ყინული. ურიეთ მანამ, სანამ კარგად არ გაგრილდება. შემდეგ გადაწურეთ ყინულით სავსე ჭიქაში. ერთ ხელში ასანთის ღერი დაიკავეთ, მეორეში – ფორთოხლის ნაჭერი. ფორთოხალს სწრაფად მოუჭირეთ ხელი, ასანთი კი სითხიდან ერთი სანტიმეტრის მოშორებით გააჩერეთ. როცა კოქტეილს ნაპერწკალი გაუჩნდება, ასანთი გადააგდეთ, ფორთოხალი კი სასმელში ჩაუშვით.
მომზადების წესი: რძე და სეროფი ათქვიფეთ მიქსერით ფუმფულა მასის მიღებამდე, შემდეგ დაუმატეთ ნაყინი და კიდევ თქვიფეთ 1-2 წუთი, ჩაასხით მაღალ ჭიქებში. კეთდება უშუალოდ სუფრაზე გატანის წინ.
2 ჩ/ჭ რძე, 2 ჩ/ჭ 10%-იანი ცხიმიანობის ნაღები, 1 კგ. ატამი ან გარგარი, 1,5 ჩ/ჭ შაქარი.
მომზადების წესი: ხილი გაფცქვენით, მოაშორეთ კურკები, მოხარშეთ მცირე რაოდენობის წყალში დარბილებამდე. გახეხეთ თუშფალანგზე, შეურიეთ შაქარი, შეათბეთ შაქრის გადნობამდე და გააციეთ.
ადუღებულ ცივ რძეს დაუმატეთ ნაღები, ხილფაფა, წვრილად დამსხვრეული ყინული, აურიეთ და შედგით მაცივარში. მზა სასმელი ჩაასხით ფუჟერებში და სუფრაზე გაიტანეთ მშრალ ბისკვიტთან ან ნამცხვართან ერთად.
კომპანია Bacardi Limited-ის ბრენდმა Bacardi ახალი პროდუქტი გამოუშვა: გამოყენებისთვის მზა კოქტეილი Bacardi Classic Cocktail Mojito.
პროდუქტის შემადგენლობაში შედის რომი Bacardi Superior, ნატურალური ლაიმი და პიტნა. ვიდრე მიირთმევდეთ, მარტო ყინულის დამატებაღა დაგჭირდებათ.
კოქტეილის დასამზადებლად Bacardi-ს რომის გამოყენების ტრადიცია მე-19 საუკუნის შუა ხანებიდან იწყება, კერძოდ, მას შემდეგ, რაც 1862 წელს დონ ფაგუნდო ბაკარდიმ დაიწყო რომის წარმოება სანტიაგო-დე-კუბაზე.