ლუდსახარში ბიტბურგერი (გერმ.: Bitburger Brauerei) ერთ-ერთი ყველაზე მსხვილი გერმანული ლუდსახარშია, რომელიც წლიურად დაახ. 4,2 მილიონ ჰექტოლიტრ ლუდს ხარსავს (2004).
გარდა ტრადიციული საფირმო ნიშნისა „ბიტბურგერ პრემიუმ პილსი“ (გერმ.:Bitburger Premium Pils) ლუდსახარში უშვებს აგრეთვე შემდეგი დასახელების ნაწარმს: „ბიტბურგერი მსუბუქი“ (Bitburger Light) და „ ბიტბურგერი უალკოჰოლო“ (Bitburger alkoholfrei). 2005 წლის მაისიდან „ბიტბურგერმა“ გამოუშვა ახალი ნაწარმი, ნათელი ლუდი „ბიტ სანი“ (Bit Sun).
კასრის ლუდის წარმოების მხრივ „ბიტბურგერი“ წლიური 1,2 მილიონი ჰექტოლიტრი ლუდით გერმანულ ბაზარზე ლიდერია. დრეისათვის ფირმა 56 ქვეყანის 47.000-ზე მეტ გასტონომიულ საწარმოში ჰყიდის თავის ლუდს.
ლუდსახარში დაარსებულ იქნა 1817 წელს იოჰან პეტერ ვალენბორნის მიერ ქალაქ ბიტბურგში. ფირმა „შპს ბიტბურგერ ჰოლდინგის“ (Bitburger Holding GmbH) შემადგენლობაშია (გერმან
... კითხვის გაგრძელება »
ლუდი, მცირეალკოჰოლიანი არომატული სასმელი, რომელსაც სვიის მომწარო გემო დაჰკრავს; ღებულობენ ქერის ალაოს,სვიისა და წყლისაგან მიღებული ტკბილის ალკოჰოლური დუღილით. ზოგიერთი ხარისხის ლუდის მისაღებად ქერის ალაოს ნაწილობრივ ცვლიან ბრინჯის, სიმინდის ან ქერის ფხვნილით, აგრეთვე შაქრით. ლუსის მიღების ტექნოლოგიური პროცესის ძირითადი სტადიებია: ქერის, ალაოსა და ლუდის ტკბილის დუღილი ლუდის საფუვრით; დადუღება (დამწიფება); გაფილტვრა და ჩამოსხმა. ალაოს მისაღებად ქერს წმენდენ, ახარისხებენ, ალბობენ, აღივებენ. შემდეგ მწვანე ალაოს აშრობენ, აცლიან ღივებს და აყოვნებენ. ლუდის ტკბილის მისაღებად ალაოს აპრიალებენ, აქუცმაცებენ და წყალში ურევენ, მიღებულ მასალაში განსაზღვრულ ტემპერატურაზე მიმდინარეობს ფერმენტაციული პროცესები, რომელთაგან ძირითადია სახამებლის დაშაქრება, რომლის დამთავრების შემდეგ მასალას ფილტრავენ და გამჭვირვალე ტკბილის სვიასთან ადუღებენ საჭირო სიმკვრივის ნარევის მიღებამდე. შე
... კითხვის გაგრძელება »